Selasa, 25 November 2014

Riboflavin adalah antara yang terkandung dalam vitamin b-complex. Jom kenali apa itu "Riboflavin". Dalam pembacaan saya, hampir semuanya diterangkan dalam bahasa saintifik. Bagi orang biasa-biasa macam saya ni, memang agak pening untuk faham maksud dia.


Akhirnya saya jumpa juga petikan di bawah ni. lebih mudah untuk difahami. Jom kita baca bersama.
  
Vitamin B2, juga dikenali sebagai riboflavin, adalah salah satu daripada 8 vitamin B. Semua vitamin B membantu badan untuk menukar makanan (karbohidrat) ke dalam bahan bakar (glukosa), yang "terbakar" untuk menghasilkan tenaga. Vitamin B, sering dirujuk sebagai vitamin B kompleks, juga membantu metabolisme lemak badan dan protein. Vitamin B kompleks diperlukan untuk kesihatan kulit, rambut, mata, dan hati. Mereka juga membantu fungsi sistem saraf dengan betul.

Semua vitamin B adalah larut air, yang bermaksud bahawa badan tidak menyimpannya.Selain menghasilkan tenaga untuk badan, juga riboflavin bekerja sebagai antioksidan dengan memerangi zarah merosakkan dalam badan yang dikenali sebagai radikal bebas. Radikal bebas boleh merosakkan sel-sel dan DNA, dan boleh menyumbang kepada proses penuaan, dan juga pembangunan beberapa keadaan kesihatan seperti penyakit jantung dan kanser. 

Orang yang paling sihat ialah orang yang makan diet yang seimbang dan mendapatkan riboflavin cukup. Walau bagaimanapun, orang tua dan penagih alkohol mungkin berisiko kekurangan riboflavin  kerana pemakanan yang tidak seimbang. Gejala kekurangan riboflavin termasuk keletihan; pertumbuhan perlahan; masalah pencernaan; keretakan dan luka di seluruh sudut-sudut mulut; bengkak magenta berwarna lidah; keletihan mata; bengkak dan kesakitan tekak; dan sensitif kepada cahaya.
 
Sumber-sumber terbaik riboflavin termasuk yis bir itu, badam, daging organ, bijirin penuh, germa gandum, beras liar, cendawan, kacang soya, susu, yogurt, telur, brokoli, tauge, dan bayam. Tepung dan bijirin sering diperkaya dengan riboflavin.
 
Cadangan harian untuk riboflavin pemakanan disenaraikan di bawah.
Pediatrik
  • Bayi lahir - 6 bulan: 0.3 mg (pengambilan yang mencukupi)
  • Bayi 7-12 bulan: 0.4 mg (pengambilan yang mencukupi)
  • Kanak-kanak 1-3 tahun: 0.5 mg (RDA)
  • Kanak-kanak 4-8 ​​tahun: 0.6 mg (RDA)
  • Kanak-kanak 9-13 tahun: 0.9 mg (RDA)
  • Boys 14 - 18 tahun: 1.3 mg (RDA)
  • Gadis 14 - 18 tahun: 1 mg (RDA)
Dewasa
  • Lelaki 19 tahun dan ke atas: 1.3 mg (RDA)
  • Wanita 19 tahun ke atas: 1.1 mg (RDA)
  • Wanita hamil: 1.4 mg (RDA)
  • Menyusukan wanita: 1.6 mg (RDA)
Riboflavin adalah terbaik diserap apabila diambil di antara waktu makan.
 
Orang yang tidak makan makanan yang seimbang setiap hari boleh mendapat manfaat daripada mengambil sebuah kompleks multivitamin dan mineral.

Sumber : Vitamin B2 (Ribofavin) by University of Maryland Medical Center

Hubungi saya untuk tempahan dan mengetahui bagaimana anda boleh mendapatkan produk Shaklee dengan harga diskaun.
Facebook: Ckaysung HG
Facebook Page : Good_Life_With_Natural_Supplement
Shaklee ID: 996256
Emel : ckaysung@gmail.com
SMS/ Whatsapp: 016 8706448
“The greatest wealth is health."  ~ Virgil

0 comments:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...